De kracht van havermout

Havermout wordt steeds meer gezien als de leverancier van veel energie voor mensen die een dieet volgen. Een koolhydraatarm dieet is gebaat bij een aardige portie havermout. Je moet wel uitkijken als je een keto dieet volgt, want over havermout en het keto dieet zijn de meningen nog verdeeld. De kracht van havermout kan je helpen om meer energie te krijgen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je aan gaat komen. In dit artikel vertellen we je kort en bondig in hoeverre havermout voor jou een voordeel kan zijn.

Wat is havermout?

Havermout is een bewerkte variant van haver. Het wordt gezien als een soort van gewas dat je kunt eten. Havermout is voornamelijk bekend vanwege de havermoutpap, maar intussen wordt het ook in vele diëten gebruikt. Havermout wordt nooit als hoofdingrediënt gezien, maar kan wel een aanzienlijke rol spelen in tal van gerechten. Daarover lees je straks meer. 

Havermout is goedkoop en duurzaam. Het is lang te bewaren en makkelijk toe te passen. Je kunt het opwarmen en op die manier eten, maar ook niet opgewarmd toevoegen aan een gerecht.

Havermout en dieet

Het idee om havermout aan een dieet toe te voegen komt vooral voort uit het koolhydraatarme dieet. Daarin worden vaak recepten gedeeld waarbij havermout een rol speelt. Je kan havermout makkelijk toevoegen.

Havermout heeft veel eiwitten. Die helpen spieren te herstellen en spiermassa op te bouwen. Daardoor kom je niet aan, maar kun je wel sneller en doeltreffender afvallen. Een ander groot voordeel van havermout is dat het je energie geeft. Daardoor is de rest van de dag makkelijker door te komen en ervaar je minder honger.

De krachtige werking van havermout.

Gerechten met havermout

Er zijn talloze gerechten te vinden op basis van havermout, maar we delen hier vooral de algemene toepassing. In de meeste koolhydraatarme diëten wordt havermout aan yoghurt of kwark toegevoegd. Daardoor wordt de yoghurt en kwark wat dikker, maar ook voller. Je krijgt er meer energie van en hebt een goede verdeling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Daarmee past het niet alleen in een koolhydraatarm dieet, maar kun je er ook een vetarm en eiwitrijk dieet mee opsieren.

Los van de yoghurt wordt havermout ook vaak aan fruit toegevoegd. Nog beter is de combinatie van fruit, yoghurt en havermout. Daarmee creëer je een echt smakelijke energiebron.

Voordelen van havermout

Havermout biedt vele voordelen. Hieronder sommen we de belangrijkste nog even kort voor je op.

In havermout zitten veel eiwitten, welke je spieren verstevigen en spiermassa doen toenemen.

Havermout heeft een verzadigende werking. Je zal geen honger ervaren en kan de dag langer doorkomen zonder naar snacks te hoeven grijpen.

De koolhydraten in havermout zijn complexe koolhydraten en behoren daarmee tot de gezonde koolhydraten (die je dus ook in een koolhydraatarm dieet prima kunt eten).

Havermout is makkelijk te verkrijgen en goedkoop.

Conclusie

Ben jij bezig met afvallen? Volg je een koolhydraatarm dieet en wil je wat variëren in smaak? Dan raden we je aan havermout te gaan gebruiken om meer energie te krijgen en te kunnen variëren in wat je op tafel zet. Je zal snel merken dat je heel veel energie krijgt en weinig honger ervaart, wat het afvallen ten goede zal komen.