Eten als een holbewoner, over Paleo

Het is laat op de middag als Maurits zijn speer werpt. Met een boog landt de spier in de huid van het rund, dat even verderop stond te grazen. Het dier sprint ervandoor, maar dan begint het gif – dat Maurits met bessen heeft gemaakt – te werken. Het rund zakt in elkaar. Maurits pakt zijn mes om het dier af te maken. Zo, voor vanavond is er weer te eten.

Maurits is een holbewoner, die leefde ten tijde van het paleolithicum. Natuurlijk is het hier boven beschreven verhaal verzonnen, maar zoals Maurits leefden er ten tijde van het Stenen Tijdperk veel meer. Jagen en slachten waren de bezigheden van mannen. Vlees, vis en gevogelte stonden dagelijks op het menu, door vrouwen aangevuld met verzamelde bessen, groenten, noten en zaden. De meest gezonde maaltijden werden op deze wijze bereid.

Paleo.

Dat is de naam die het Paleolithicum vandaag gekregen heeft in de food en receptenbranche. Mensen zijn helemaal gek van het Paleolithicum, als het op eten aankomt. Want de holbewoner at gezonder dan wij nu doen. En dat is gek, want de holbewoner had niks om handen om eten lekkerder te maken. Het was eten of gegeten worden. Vlees, vis en gevogelte, zoveel je kon. Het Paleo dieet is daarop gebaseerd.

Het eten in die tijd zat vol met natuurlijke voedingsstoffen. Denk aan eiwitten, die essentieel zijn bij het opbouwen van spiermassa, waardoor je je sterk en fit voelt. Belangrijk ook waren de vezels, vitaminen en vetten, die weerstand hielpen opbouwen in een tijd toen het allemaal niet zo heel erg hygiënisch was. Vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen kwamen binnen in groenten, zaden, fruit en kruiden, waarmee de maaltijden destijds werden opgefleurd.

In ieder geval lijkt het eten van Paleo in niets op het eten nu, volledig volgestopt met smaakstoffen, kleurstoffen, E-nummers en wat al niet meer om het langer te kunnen bewaren, sneller te kunnen bereiden, goedkoper te kunnen maken en – eigenlijk het belangrijkst – er zoveel mogelijk winst aan over te houden.

De Industriële Revolutie, de vooruitgang door de eeuwen heen, heeft ons niet alleen beter gemaakt. Op het gebied van voeding zijn we hard achteruit gegaan. We eten niet meer gezond, we nemen genoegen met snacks en ongezonde pizza’s of kant-en-klare maaltijden die je met de magnetron op temperatuur brengt. We doen ons tegoed aan vettige sauzen, veel te veel zuivel en dressings, drinken liters met suiker aangemaakte sappen en limonade en klagen dat we zo dik worden en zo ongelukkig zijn.

Voeding is van belang. Om je geestelijk goed te voelen, moet je goed eten. En dat is de reden dat voedingsdeskundigen teruggrijpen naar de holbewoner. Want die at wel gezond. Die at natuurlijke producten, vlees en vis, kreeg alles binnen wat een mens nodig had. En dat hadden ze in die gevaarlijke tijd nodig, want gevaar lag altijd op de loer.

Paleo van toen, met de middelen van nu. Want o, wat is het makkelijk om een Paleo recept op internet te vinden. Zo gevonden, even naar de supermarkt (of online boodschappen doen) en iedereen kan Paleo eten. Gewoon vanuit de luie stoel aangestuurd, zonder met je blote handen een koe te hoeven slachten.

Paleo is hot. Paleo is bovendien erg lekker. Wie wil afvallen, gezonder wil eten, moet het zeker eens gaan proberen. Paleo kan voor veel mensen de omslag zijn naar een leven met stuk gezondere voeding.

Paleo dieet