Kun je afvallen met avocado’s?

Op het internet circuleren veel artikelen over afvallen door middel van avocado’s. Avocado’s zijn vruchten die door veel websites worden aangewezen als helpende hand voor mensen die gewicht willen verliezen. Maar hoe zit het nu echt? Zijn avocado’s gezond en helpen ze je inderdaad bij het afvallen?

 

Wat is een avocado?

Een avocado is met afstand ene van de meest gezonde vruchten die er bestaan. Daardoor is de vrucht bijzonder populair, ook onder mensen die op hun gewicht moeten letten. In Midden- en Zuid-Amerika zijn mensen er al jaren van overtuigd dat een avocado je helpt af te vallen. Die gedachte is inmiddels overgewaaid naar Europa en ook hier is de avocado bezig terrein te winnen.

De avocado ziet er een beetje uit als een peer. Maar wel een hele zware, want de avocado kan maar liefst twee kilo zwaar worden. De meeste avocado’s zijn groen (donkergroen), maar af en toe heb je er ook een donkerbruine variant tussen zitten. Deze zijn het rijpst.

In avocado’s zit heel veel olie. Da is dan ook de voornaamste reden dat mensen denken dat ze met avocado’s af kunnen vallen. Naast olie, zit er ook veel proteïne (eiwit), ijzer, vitamine c en vitamine b6, foliumzuur en kalium in een avocado. Die stoffen helpen je weerstand te verbeteren. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren zich sneller herstellen en ontwikkelen na bijvoorbeeld krachttraining. En daar zit hem de crux: je kunt in spiermassa enorm toenemen door avocado’s te eten. En wie over veel spiermassa beschikt, valt in feite vanzelf af.

 

Helaas geen avocado dieet

Met die gedachte moeten we je gelijk teleurstellen. Een avocado is niet een soort van wondermiddel, dat je kan eten en waar je dan vanzelf – zonder zelf enige inspanning te leveren – vanaf valt. Je moet er naast dus hard aan werken in de sportschool, wil je die eiwitten echt hun werk laten doen. En als je het dan over eiwitten hebt, zijn er talloze andere producten die je kunt eten of diëten die je kunt volgen die veel meer effect zullen hebben op het verliezen van gewicht.

 

Voordelen van de avocado

Desondanks heeft de avocado wel enkele positieve effecten. Of deze honderd procent betrouwbaar zijn durven we hier niet met zekerheid te zeggen, maar als je dan toch van plan bent meer avocado te eten, vind je het vast niet erg om dit mee te nemen. Zo vertraagt de avocado – onder meer vanwege de vele vitaminen – het veroudersingsproces en zou het je huid langer jong houden. Twee tot drie avocado’s per week (het zijn best machtige stukjes fruit) zijn al voldoende om dit proces enigszins tegen te gaan. Ook helpt een avocado goed tegen een te hoge bloeddruk, omdat er foliumzuur in zit. Foliumzuur is goed voor je hart en houdt dus een hoge bloeddruk tegen. Je kunt dus ook avocado’s eten om je bloeddruk weer terug op peil te krijgen. Los van het tegengaan van veroudering kun je avocado ook gebruiken om je huid gezond te houden. Je kunt in cosmeticawinkels bijvoorbeeld een maskertje of crèmepje van avocado kopen. Deze kun je ook zelf maken door avocado fijn te malen en dit met een eetlepel of twee yoghurt te mengen. Breng dat vervolgens aan op je gezicht en laat het circa een half uur intrekken. Tot slot zijn avocado’s god voor je ongeboren kind. Wederom heeft dit te maken met foliumzuur, dat ervoor zorgt dat je kindje zich goed kan ontwikkelen.

 

Conclusie

In veel landen zweren ze bij het gebruik van avocado’s als het afvallen betreft. Men denkt dat avocado’s helpen bij het verliezen van gewicht. Maar ze dienen slechts als hulpmiddel om spiermassa aan te maken en zijn geen wondermiddel op zich. Probeer dus niet af te vallen aan de hand van avocado’s alleen, want dat gaat niet werken. Kies liever voor een middenweg en eet voldoende avocado’s, maar beoefen daarnaast ook nog een sport of volg een ander dieet.