Gelukkig in het leven door positief te denken

We hebben beloofd dat we ook sociaal-emotioneel wat veranderingen teweeg wilden brengen. Daar beginnen we vandaag mee door een uitgebreid artikel over positief denken. Nederlanders en Belgen zijn soms te somber ingesteld. Het glas is altijd halfleeg in plaats van halfvol. Positief denken kan ervoor zorgen dat je je weer een stuk gelukkiger voelt. In dit artikel gaan we aan de hand van enkele  voorbeelden laten zien hoe jij weer gelukkig kunt leven door positief te denken.

 

Als alles tegen zit

Paul (35) mailde ons dat hij positief begon te denken op een dag dat alles tegen zat. “’s Ochtends had ik me, wegens een stroomstoring, verslapen waardoor ik geen tijd meer had een belangrijke presentatie voor te bereiden. Onderweg stopte mijn auto ermee en ik werd al heel snel gebeld door mijn teamleider, waar ik bleef en of ik van plan was de rest in de steek te laten. Dat was een pijnlijke ochtend. Heel pijnlijk, want we verloren uiteraard die klant en daardoor moesten er twee mensen het veld ruimen. Uiteraard was ik er daar een van.” Toch heeft die dag Paul een besluit genomen. “Er zat zoveel tegen dat het geen toeval meer kon zijn,” zei Paul. “Nadat ik een week lang flink had gebaald en boos was geworden, kwam ik tot mezelf en besloot ik dat dit het nu eenmaal was. Ik moest er maar mee dealen. En waarom was het gebeurd? Kennelijk omdat het zo moest zijn. En vanaf toen ben ik eigenlijk het positieve in gaan zien van alles wat er om me heen gebeurde.”

 

Is positief echt wel positief?

Er zijn meer mensen zoals Paul, die door bepaalde situaties een stuk positiever worden. Maureen (52) werd positiever na de dood van haar moeder, die ernstig ziek was. “Mijn moeder was alles voor me, maar toen ze eenmaal was overleden, was ik ook opgelucht. Ze was ziek en leed heel erg. Ik wilde haar niet kwijt, maar ik gunde haar de rust. Een voordeel dat ze er niet meer is, is dat ze vanaf de andere kant een oogje in het zijl kan houden. Die gedachte hield me het eerste jaar op de been en heeft me sterker gemaakt.”

Maar volgens Anja de Winter (psychologe in het BMC) is het niet altijd goed om alles maar positief in te zien. “Je moet je niet verstoppen voor de grote, boze buitenwereld,” vindt zij. “Want het leven is nu niet altijd even leuk en er zullen ook genoeg dingen gebeuren die negatief zijn. Positief en negatief wisselen elkaar wat dat betreft af als dag en nacht. Yin en yan zou je kunnen zeggen.”

 

Positiveer!

Wel vindt Anja dat we het allemaal niet te somber in moeten zien. “Positief kijken noem ik liever optimistisch zijn,” stelt ze. “En dan is dat glas waar je het net over had inderdaad halfvol en niet half leeg. Probeer het voordeel te zien van bepaalde misverstanden en probeer te lachen om wat er mis gaat. Je zult zien dat je er dan een stuk lekkerder doorheen komt, hoe vervelend een situatie ook kan zijn. Geen parkeerplaatsen meer? Wat maakt het uit? Dan ga je toch ergens anders parkeren en een stuk lopen? Positiveer wat niet goed gaat en je zult een stuk gelukkiger worden.”

 

Hoe positief ben jij?

Bovenstaand artikel heeft je geïnformeerd over hoe je positiever in het leven kunt komen te staan. Hoe positief ben jij? Positiveer je al of moet je hier nog aan wennen? Is dit nog niet jouw natuur. Laat het ons weten in een reactie, want we zijn uiteraard erg benieuwd.