Weer met plezier aan het werk

We werden geraakt door een mail die Arnold (42) ons stuurde. Arnold werkt op een middelgroot kantoor, heeft daar een hoge functie, maar zegt dat hij zich iedere ochtend naar zijn werk moet slepen. “Het kost me zoveel energie, dat ik op mijn werk niet meer het niveau haal dat ik ooit haalde. Ik heb er geen plezier meer in. Er zijn momenten dat ik me terugtrek uit vergaderingen en besprekingen en op het toilet een potje ga zitten janken. Ik ben doodongelukkig met mijn werk en snap niet hoe ik die keuze ooit heb kunnen maken.”

 

Niet de enige

Het mag duidelijk zijn dat Arnold hierin niet de enige is. Er zijn veel mensen erg ongelukkig op hun werk. Hoe kan dat? Arbeidspsychologe Anja de Winter legt het ons uit: “Zodra je studeert kun je niet wachten om aan het werk te gaan. Je ziet je leven al voor je. Huis, auto, goed salaris. Maar wat de meeste mensen niet beseffen is dat werken eigenlijk de laatste stap is die je zet. Je hebt gestudeerd, je hebt een auto van de zaak en je hebt een goed salaris. Allemaal bereikt, maar de realiteit is dat je dan vanaf dat moment aan de bak zult moeten. En dat is iets waar veel mensen niet mee uit komen.” Je bent dus niet de enige, als je net als Arnold weinig zin meer hebt in die baan waar je ooit zo enthousiast over was. Maar dan? Wat kun je er tegen doen? Anja noemt een aantal tips, die we in de alinea’s hieronder bespreken.

 

Waarom vind je het niet leuk meer?

Geef eens antwoord op de vraag ‘Waarom vind je je werk niet zo leuk meer?’ Komt het door het werk zelf, of zijn er andere factoren? Heb je geen leuke collega’s, is het bedrijf (of de cultuur in het bedrijf) niet leuk of zijn er andere motieven? Misschien heb je wel een andere droom. Hoe dan ook, door helder te krijgen waarop je het niet leuk meer vindt wat je nu doet, kom je al een heel eind verder.

 

Wat zou je het liefste willen?

Een andere belangrijke vraag is de vraag wat je het liefste zou willen. Stel dat je vannacht een wens mag doen met betrekking tot je werk. Wat zou dat dan zijn? Je kunt die wens heel concreet oppakken door te kijken wat er mogelijk is en welke eerste stap je zou moeten zetten om die wens in vervulling te laten gaan. Dit komt wat zweverig over, maar kan je wel helpen om anders na te gaan denken over de hele situatie.

 

Is het een kwestie van uitgekeken zijn?

Ben je misschien uitgekeken op je huidige baan? Dan is het goed om eens op zoek te gaan naar bij- of omscholingscursussen. Die zijn er voldoende. Ook binnen je huidige werk is er vast iets te vinden waar je weer enthousiast van wordt. Een cursus, of misschien zelfs wel een opleiding, kan je nieuwe inzichten en energie geven. Daarbij waan je je weer even kort terug in de tijd dat je nog studeerde en dat kan ook de oude liefde voor je beroep weer aanwakkeren.

 

Heb je tijd voor jezelf nodig?

Kom je er echt niet uit? Dan is het misschien tijd om wat tijd voor jezelf te pakken. Ga er een paar maanden tussenuit en neem een sabbatical om te bekijken wat je verder nog wil bereiken in je leven en of je daarvoor nu op de juiste plek zit. Zo niet, wees dan niet bang om het roer om te gooien en opnieuw te beginnen.